Przez cały rok w centrum Cahors na placu przed katedrą Saint Etienne organizowany jest lokalny targ. W każdą środę i sobotę rano kolorowe stragany lokalnych producentów przyciągają tłumy klientów. Znajdziesz tu wszystko czym poszczycić może się ten region: znakomite foie gras – gęsia wątróbka, kozi ser Rocamadour, jagnięcinę z Quercy.
My odwiedziliśmy targ jesienią. Nie brakowało sezonowych produktów – krągłych dyń, imponujących prawdziwków, jadalnych kasztanów oraz licznych chryzantem. Kolorowe kosze i dwukołowe wózki to znak rozpoznawalny napływającej klienteli. Tutaj nie tylko robi się zakupy, ale również spotyka ze znajomymi, czy tak jak my próbuje lokalnych przekąsek np. placuszków z cukinii oraz placków z serem i pieczarkami.
Jesienią targ działa od 8.00 do 13.00, latem dłużej.
Dla odwiedzających to miejsce samochodem – duży parking znajduje się 200 m dalej, po drugiej stronie Bulwaru Gambetta.